Blog

Babyslofjes in plaats van babyschoentjes

Een baby heeft de eerste maanden nog geen schoentjes nodig, maar als je toch leuk schoeisel wilt halen dan zijn babyslofjes een goed alternatief. Babyslofjes zijn lekker comfortabel en houden de babyvoetjes warm, maar belemmeren de ontwikkeling van babyvoetjes niet. In deze blog vind je wat praktische informatie over babyvoetjes en babyslofjes.

De ontwikkeling van babyvoetjes

Babyvoetjes bestaan grotendeels uit kraakbeen en moeten gedurende de eerste twee levensjaren zich nog volop ontwikkelen. Het is dus van belang dat je goed babyschoeisel gebruikt.

Verkeerde schoentjes kunnen deze ontwikkeling en de groei van de babyvoetjes namelijk hinderen en zelfs permanente schade toebrengen. Baby’s hebben de eerste paar maandjes ook nog geen schoentjes nodig, maar vaak worden deze bijvoorbeeld als kraamcadeau gegeven, in koude maanden aangetrokken of als stijlobject gebruikt. De beste optie voor de vroege maandjes zijn dan babyslofjes. Schoentjes zijn vaak wat stugger en bovendien zwaarder van gewicht.

Wat zijn de eigenschappen van goede babyslofjes?

Babyvoetjes zijn dus nog gevoelig en in ontwikkeling, welke eigenschappen moeten babyslofjes dan hebben om dit niet te hinderen?

 • De babyslofjes zijn licht van gewicht, soepel en buigzaam.
 • Gemaakt van een ademende stof (bijvoorbeeld leer of katoen). Je baby moet uiteraard lekker warme voetjes hebben, maar ook weer geen zweetvoetjes krijgen.
 • Zijn makkelijk aan te trekken: het voetje hoeft niet steeds gebogen te worden door middel van een ruime instap.
 • Sluiten goed aan zonder af te knellen.
 • Bijvoorbeeld hoogsluitende slofjes met klittenband of elastiek rond de enkels, zodat je baby ze niet snel kan uitschoppen.
 • Voor de baby’s die al kunnen kruipen of beginnen te staan: de babyslofjes hebben een antislipzool, zodat een baby niet uit- of wegglijdt.
 • Geeft een goede ondersteuning bij de hiel
 • Hebben een comfortabel en zacht voetbed

Welke maat babyslofjes moet je kiezen?

De juiste maat babyslofjes vinden is altijd een uitdaging als er geen aanbevolen leeftijd wordt vermeld op de verpakking. Kies bij twijfel altijd voor een grotere maat. Knellende slofjes kunnen zoals gezegd schadelijk zijn voor de ontwikkeling van babyvoetjes. Hieronder vind je een overzicht van de standaard baby schoenmaten:

 • 0 tot 2 maanden: schoenmaat 10-12
 • 2 tot 4 maanden: schoenmaat 13-15
 • 4 tot 9 maanden: schoenmaat 16-18
 • 9 tot 12 maanden: schoenmaat 19-21
 • 12 tot 24 maanden: schoenmaat 22-24

Dit zijn uiteraard gemiddelde maten en als je zeker wilt weten of je baby maat 12 of 13 heeft, kun je ook zelf het babyvoetje opmeten met een liniaal (of rolmaat): meet het voetje van je kindje op van hiel tot de uitgestrekte grote teen. Zorg ervoor dat het voetje zo plat mogelijk is, door bijvoorbeeld met je platte hand het voetje te ondersteunen, om de maximale maat te kunnen meten.

Tel er nog ongeveer 0,5 cm tot 1 cm bij op en dan weet je de schoenmaat. Het slofje moet iets groter zijn dan de werkelijke voetmaat, zodat de voetjes de ruimte krijgen om te groeien en de slofjes ook niet knellen.

Babyslofjes breien

Zelf gebreide babyslofjes zijn een leuk en persoonlijk kraamcadeau. Je kunt online (of natuurlijk gewoon in hobbyboekjes) diverse patronen vinden of zelfs tutorial filmpjes op Youtube kijken. Het blijft alleen wel vaak moeilijk om de juiste schoenmaat baby schoenen te breien, maar het gaat natuurlijk om het idee en niet om de perfecte slofjes te breien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *